در مراحل اولیه بیماری کبد چرب اکثر افراد هیچ علامتی ندارند و مشکلات جدی برای آنها ایجاد نمی کند. اگرچه در برخی موارد می تواند منجر به آسیب کبدی شود. خبر خوب این است که اگر زود تشخیص داده شود و مدیریت شود، اغلب میتوانید با تغییر سبک زندگی از این بیماری پیشگیری کنید یا حتی آن را معکوس کنید.
بیماری کبد چرب چیست؟
کبد شما در هضم غذاها و دفع مواد سمی بدن شما نقش دارد. داشتن مقداری چربی در کبد مفید است، اما اگر چربی تجمع پیدا کند می تواند باعث این بیماری شود. وجود چربی بیش از حد در کبد می تواند فرآیند فیلتر کردن را مختل کند. در حالی که کبد شما زمانی که آسیب خفیف دارد می تواند خود را ترمیم کند، آسیب شدید می تواند به سیروز کبدی تبدیل شود . این می تواند منجر به سرطان کبد و نارسایی کبد شود. افراد مبتلا به این بیماری نیز در معرض افزایش خطر مشکلات قلبی، بیماری کلیوی و سکته هستند.
نکاتی در رابطه با کبد چرب
- این بیماری تجمع بیش از حد چربی در کبد است.
- دو نوع بیماری وجود دارد، بیماری مرتبط با الکل و مرتبط با متابولیک (MAFLD)
- تعداد زیادی از افراد مبتلا به این بیماری که توسط الکل (MAFLD) ایجاد نمی شود، وجود دارد.
- اکثر بیماری ها قابل پیشگیری هستند.
- در صورت تشخیص و درمان در مراحل اولیه، بیماری کبدی را می توان کند و حتی معکوس کرد.
- درمان شامل کاهش وزن با رژیم یا جراحی چاقی، کنترل دیابت، فشار خون و چربی خون (کلسترول و تری گلیسیرید)، فعالیت بدنی منظم، اجتناب از الکل و ترک سیگار است.
- اگر از داروها (از جمله داروهای گیاهی و مکمل ها) یا سایر داروها استفاده می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. اینها ممکن است برای کبد شما مضر باشند. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما می تواند در صورت نیاز در مورد کاهش یا توقف آنها توصیه کند.
انواع بیماری کبد چرب
این بیماری در واقع زمانی ایجاد می شود که تجمع چربی در کبد صورت بگیرد. دو نوع بیماری وجود دارد. این دو نوع شامل بیماری مرتبط با الکل و بیماری غیر الکلی یا متابولیک مرتبط (MAFLD) می شود.
علل ایجاد کبد چرب
این بیماری فقط با خوردن غذاهای چرب ایجاد نمی شود. این معمولاً به دلیل ترکیبی از موادی است که در مدت طولانی در بدن شما اتفاق می افتد.
بیماری کبد چرب مرتبط با الکل
الکل زیاد علت اصلی این بیماری مرتبط با الکل است. این بیماری در 46 تا 90 درصد افرادی که مقدار زیادی الکل مصرف می کنند ایجاد می شود. برای برخی افراد، 5 تا 10 نوشیدنی الکلی در هفته ممکن است برای ایجاد بیماری کبد چرب کافی باشد.
بیماری کبد چرب مرتبط با متابولیک (MAFLD)
برخی افراد بدون داشتن هیچ گونه بیماری قبلی به این بیماری مبتلا می شوند. با این حال، این عوامل خطر شما را بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار می دهد:
- اضافه وزن یا چاق بودن
- ابتلا به دیابت نوع 2 یا مقاومت به انسولین
- سندرم متابولیک
- تیروئید کم کار
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- سوء تغذیه پروتئین (کم پروتئین در رژیم غذایی)
- گرسنگی یا کاهش وزن سریع (کاهش وزن بیش از حد خیلی سریع)
- برخی داروها
علائم بیماری کبد چرب
در مراحل اولیه این بیماری ممکن است علائمی نداشته باشید. همچنین برخی از افراد علائمی مانند موارد زیر را به همراه دارند:
- احساس ضعف و خستگی دائم
- کاهش وزن
- درد یا ناراحتی در سمت راست بالای معده
- حالت تهوع
- تورم در ناحیه کبد
- اشتهای ضعیف
اگر علائم و نگرانی های مداوم دارید با پزشک خود در مورد آنها صحبت کنید.
اگر بیماری کبد چرب به سیروز تبدیل شود ، علائم شدیدتری ایجاد می شود. اینها شامل زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)، تورم شکم و بزرگ شدن طحال می باشد.
بیماری کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص بیماری کبد چرب می تواند دشوار باشد، به خصوص زمانی که بیماری هنوز در مراحل اولیه است. پزشک ممکن است پس از بررسی علائم و سابقه پزشکی شما به آن مشکوک شود.
تشخیص معمولاً از طریق موارد زیر تأیید می شود:
- آزمایش خون مانند عملکرد کبد ، کلسترول و هموگلوبین A1c (HbA1c، معیاری برای کنترل قند خون یا قند خون ناشتا
- سونوگرافی کبد
درمان بیماری کبد چرب
هیچ درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد، اگرچه سایر شرایط مرتبط مثلا دیابت ، فشار خون بالا و کلسترول بالا ممکن است با دارو درمان شوند.
تغییر سبک زندگی بهترین راه برای مدیریت بیماری کبد چرب به منظور کاهش پیشرفت و حتی معکوس کردن آسیب کبدی است. این شامل:
- قطع یا قطع نوشیدن الکل
- ورزش منظم
- درمان سایر بیماری های کبدی مانند هپاتیت C یا B
- ترک سیگار
- سطح فشار خون خود را تحت کنترل بگیرید
- سطح کلسترول خود را مدیریت کنید
- داشتن وزن سالم
- داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم و کاهش مصرف چربی و قند
- اجتناب از گرسنگی، رژیم غذایی بیش از حد و سوء تغذیه پروتئین
- کنترل گلوکز خون
همچنین اگراضافه وزن بالای شما عاملی در ایجاد این بیماری به حساب می آید انجام جراحی های چاقی مااند اسلیو معده، بای پس معده، بالون معده و… توسط بهترین جراح چاقی می تواند به درمان و بهبود بیماری کبد چرب کمک کند.
سخن آخر
اگر از داروها (از جمله داروهای گیاهی و مکمل ها) یا سایر داروها استفاده می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. اینها ممکن است برای کبد شما مضر باشند. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما می تواند در صورت نیاز در مورد کاهش یا توقف آنها توصیه کند.