سرطان معده علت و علائم

5/5 - (1 امتیاز)

سرطان معده، سلول های سرطانی هستند که معمولا از پوشش داخلی معده شروع می شوند. سپس با توسعه، آن ها در دیواره های معده شما رشد می کنند. علائم شایع سرطان معده شامل کاهش وزن غیر قابل توضیح و درد معده اغلب در مراحل اولیه ظاهر نمی شوند. برای آشنایی بیشتر با سرطان معده تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

سرطان معده

سرطان معده چیست؟

سرطانی است که، سلول های سرطانی بدون کنترل در معده شما رشد می کنند. سرطان معده می تواند در هر جایی از معده شما ایجاد شود. در بیشتر مواقع، سرطان معده از پوشش معده شروع می شود و به آرامی پیشرفت می کند. همچنین بدون درمان، می تواند، یک تومور ایجاد کند و به عمق دیواره های معده شما رشد کند. تومور امکان دارد به اندام های مجاور مانند کبد و لوزالمعده گسترش یابد.

انواع سرطان معده

از آنجایی که معده شامل 5 قسمت مختلف است. سرطان نیز می تواند در بخش های مختلفی بروز پیدا کند. بنابراین این سرطان را می توان به انواع مختلفی دسته بندی نمود. انواع سرطان های معده عبارتند از:

آدنوکارسینوما

یکی از شایع ترین نوع این سرطان آدنوکارسینوما است. که از قسمت سلول های غده ای در داخلی ترین قسمت پوشش معده یا همان مخاط بروز پیدا می کند. معمولا اکثر افرادی که دچار سرطان معده هستند، به این نوع از سرطان مبتلا می باشند. معمولا این نوع از سرطان به سرعت به قسمت های دیگر معده و روده منتشر می شود.

تومورهای استرومایی

این نوع از تومورهای سرطانی نیز معمولا در سلول های دیواره معده شیوع پیدا می کنند. برخی از این سلول ها می توانند به سایر قسمت های دستگاه گوارش نیز منتقل شوند. اما شروع آن ها از دیواره معده می باشد.

تومورهای نورواندوکرین

این تومورها و سلول های سرطانی نیز معمولا از معده شروع به گسترش می نمایند و ممکن است به سایر قسمت های دستگاه گوارش منتشر می شوند. این تومورها منجر به اختلال در عملکرد سلول های عصبی و هورمون ساز می شوند.

لنفوم

این نوع از سرطان نیز معمولا عملکرد  سلول های سیستم ایمنی را مختل  می نمایند و از دیواره معده شروع به پیدایش می کنند. درمان نمودن این سرطان کاملا وابسته به نوع لنفوم و شدت آن می باشد.

سایر سرطان ها

از دیگر انواع این سرطان نیز می توان به کارسینوم سلول سنگفرشی، لیومیوسارکوم و یا کارسینوم سلول کوچک اشاره نمود. که احتمال بروز آن ها بسیار نادر می باشد.

سرطان معده چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

هر کسی امکان دارد به سرطان معده مبتلا شود، شما بیشتر در معرض ابتلا به سرطان معده هستید اگر:

  • شما 65 سال یا بیشتر دارید.
  • مردان بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند.

علائم بروز سرطان معده

سرطان معده معمولا در بسیاری از مواقع بدون هیچ علائمی در بدن رشد می نماید. اما زمانی که این سرطان در معده گسترش پیدا کند، ممکن است با علائم خاصی مواجه شوید. برخی از مهم ترین آن ها عبارت است از:

  • سوء هاضمه و یا احساس سوزش در ناحیه بالایی شکم (سر دل)
  • کاهش شدید اشتها
  • ناراحتی و دردهای شکمی به خصوص در قسمت بالایی شکم
  • خستگی و ضعف بدن
  • نفخ معده بلافاصله پس از غذا خوردن
  • کاهش شدید وزن
  • بروز بیماری کم خونی
  • مشاهده خون در مدفوع
  • استفراغ های خونی
  • حالت تهوع
  • زخم معده
  • مشکل در بلع 
  • سیر شدن با خوردن غذای بسیار کم و احساس پر بودن معده
سرطان معده

آیا می توان تومور را در معده خود احساس کنید؟

پزشک شما در طول معاینه فیزیکی، باتوجه به این که سرطان چقدر پیشرفته باشد، توده ای را در معده شما احساس می کند. با این حال، اغلب علائم شامل تشخیص احساسات در معده شما است. معده شما اغلب متورم، پر یا دردناک باشد. درد خفیف شروع شود و سپس با پیشرفت بیماری شدیدتر شود.

دلایل ایجاد سرطان معده

متاسفانه امروزه دلایل متعددی وجود دارند که می توانند منجر به بروز این سرطان شوند.

از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود.

مشکلات ژنتیکی

معمولا درصد بسیار پایینی از افراد ممکن است به دلیل مشکلات ژنتیکی مانند سندرم های ژنتیکی دچار سرطان های معده ارثی شوند. این سرطان به دلیل نقص ژن رخ می دهد و مکانیسم آن به طور کامل شناخته نشده است. اگر سه نفر از اعضای خانواده (پدر، مادر، مادربزرگ، برابر و … ) به این سرطان دچار شده باشند، بهتر است برای اطمینان از سلامت خود حتما آزمایش دهید.

وجود عفونت

یکی از مهم ترین عفونت های موجود در بدن که می تواند منجر به بروز این سرطان شود، عفونت هلیکوباکتر پیلوری است.

سیگار کشیدن

کسانی که دخانیات و سیگار مصرف می نمایند، حدود 40 درصد بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به این نوع سرطان می باشند. از آنجایی که معده نزدیک به مری انسان قرار دارد، عوارض سیگار می تواند قسمت بالایی معده را به طور جدی تحت تاثیر خود قرار دهد.

رژیم غذایی نامناسب

استفاده نمودن از سبزیجات و میوه های غیر بهداشتی و نشسته می تواند تاثیر بسیار زیادی در افزایش میکروب های مضر معده داشته باشد. از طرفی مصرف نمودن مواد غذایی حاوی نمک فراوان و یا دودی شده نیز می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. از طرفی با توجه به بررسی های انجام شده در رابطه با انواع سرطان های معده، مشخص شده است که افراد چاق بیشتر از سایر افراد به سرطان آدنوکارسینوم معده دچار می شوند.

سایر دلایل

مصرف بیش از اندازه الکل نیز مانند سیگار می تواند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد. از دیگر دلایل بروز این سرطان نیز می توان به بیماری دیابت، گاستریت آتروفیک مزمن، متاپلازی روده، بیماری منتریه و کم خونی پرنیشیوز اشاره نمود.

نحوه تشخیص و درمان سرطان معده چیست؟

سرطان معده به میزان گسترش سرطان، سلامتی و ترجیحات درمانی شما دارد. پزشک بر اساس میزان پیشرفت سرطان شما یکی از بیماری های زیر را تعیین می کند:

عمل جراحی

با توجه به میزان گسترش سرطان، پزشک شما، جراحی را برای برداشتن سلول های پیش سرطانی، تومور یا بخشی از معده شما توصیه کند:

  • آندوسکوپی فوقانی: در مراحل اولیه، زمانی که سرطان به لایه های سطحی ( بالایی) معده محدود می شود، سرطان را می توان از طریق آندوسکوپی فوقانی خارج کرد. در این روش پزشک، تومور را از دیواره معده شما بریده و آن را از طریق دهان خارج می کند.
  • گاسترکتومی: هنگامی که تومور به خارج از لایه های سطحی معده شما گسترش می یابد، برای برداشتن تمام یا بخشی از معده به جراحی نیاز خواهید داشت. گاسترکتومی بخشی از معده شما را که تحت تاثیر سرطان قرار گرفته است، برمیدارد. پزشک مری شما را به روده کوچک شما متصل می کند تا پس از برداشتن کامل معده همچنان می توانید غذا بخورید.

سایر درمان ها شامل موارد زیر است:

  • شیمی درمانی
  • دارو درمانی هدفمند
  • ایمونوتراپی
  • مراقبت تسکینی

چه زمانی با پزشک خود صحبت کنیم؟

اگر علائم زیر را در طول بیماری سرطان معده تجربه می کنید با پزشک خود در تماس باشید:

  • مشکل در غذا خوردن
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • مدفوع خونی یا سیاه

نتیجه گیری

سرطان معده، نوعی سرطان است که در پوشش داخلی معده ایجاد می شود. این یک نوع سرطان نسبتا شایع است. علت دقیق سرطان معده به طور کامل شناخته نشده است، اما اعتقاد بر این است که تحت تأثیر ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و شیوه زندگی است.

سوالات متداول

اشتراک گذاری مقاله

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سرطان معده
Picture of دکتر میترا معنوی
دکتر میترا معنوی

فلوشیپ فوق تخصصی لاپاروسکوپی پیشرفته و چاقی

خدمات دکتر میترا معنوی

لاپاراسکوپی

جراحی چاقی

سرطان معده

سرطان روده

رسانه های اجتماعی

دکتر میترا معنوی

فلوشیپ فوق تخصصی لاپاروسکوپی پیشرفته و چاقی

عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی آمریکا
عضو انجمن بین المللی IFSO
عضو انجمن جراحان ایران