آیا همیشه یائسگی منجر به افزایش وزن می شود؟ ممکن است اینطور به نظر برسد، به خصوص به این دلیل که افزایش وزن پس از یائسگی بسیار رایج است. حدود 30 درصد از زنان 50 تا 59 ساله نه تنها دارای اضافه وزن اند، بلکه چاق هستند. در این مقاله به بررسی یائسگی و افزایش وزن می پردازیم.
بسیاری از خطرات افزایش وزن بعد از یائسگی مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی و دیابت و… به خوبی شناخته شده است. لازم به ذکر است که چربی اضافی در ناحیه کمر این خطرات را بیشتر افزایش می دهد.
متأسفانه احتمال افزایش سایز دور کمر بعد از یائسگی بیشتر است. اگر اکنون اندازه دور کمر شما بیش از 35 اینچ است، وقت آن رسیده است که برای بهبود این روند اقداماتی انجام دهید.
بالون معده، یک روش برای جراحی چاقی
چرا افزایش وزن اغلب پس از یائسگی اتفاق می افتد؟
چه چیزی در مورد یائسگی وجود دارد که باعث می شود از وزن خود جلوگیری کنید؟ احتمالا این دلیل ترکیبی از عوامل مرتبط با یائسگی و پیری است.
تاثیر استروژن در مطالعات حیوانی
به نظر می رسد استروژن به کنترل وزن بدن کمک می کند. با سطوح پایین تر استروژن، حیوانات آزمایشگاهی تمایل دارند بیشتر غذا بخورند و فعالیت بدنی کمتری داشته باشند. کاهش استروژن همچنین ممکن است میزان متابولیک را کاهش دهد، یعنی سرعتی که بدن انرژی ذخیره شده را به انرژی کاری تبدیل میکند. ممکن است زمانی که سطح استروژن بعد از یائسگی کاهش می یابد، همین اتفاق در مورد زنان نیز رخ دهد. برخی شواهد نشان میدهند که هورمون درمانی با استروژن، میزان متابولیک زنان در حالت استراحت را افزایش میدهد. این امر ممکن است به کاهش وزن کمک کند. کمبود استروژن همچنین ممکن است باعث شود بدن به طور مؤثر از نشاسته و قند خون استفاده کند، که ذخیره چربی را افزایش می دهد و کاهش وزن را دشوارتر می کند.
چگونه یائسگی باعث افزایش وزن می شود
یائسگی تغییرات قابل توجهی را نشان می دهد. نه تنها پریود در نهایت متوقف می شود، بلکه دیگر قادر به بچه دار شدن نیستید. این امر به این دلیل است که بدن شما دیگر سطوح استروژن و پروژسترون مورد نیاز برای باروری و تولید مثل را آزاد نمی کند.
توجه به این نکته مهم است که افزایش وزن مرتبط با یائسگی یک شبه اتفاق نمی افتد. به عبارت دیگر، پس از قطع قاعدگی، به طور ناگهانی 10 پوند اضافه نخواهید کرد. بلکه افزایش وزن تدریجی است. سبک زندگی نامناسب و سایر عوامل نیز می تواند افزایش وزن شما را افزایش دهد.
در حالی که افزایش وزن ممکن است به یائسگی نسبت داده شود، عوامل دیگر می توانند مقدار وزن به دست آمده را افزایش دهند. به عنوان مثال، ممکن است متوجه مشکلات حفظ وزن بیشتری شوید:
- در زمان استرس
- وقتی به اندازه کافی نمی خوابید
- در طول تغییرات خانوادگی (مانند تغییر زندگی فرزندانتان یا طلاق)
- مسائل شغلی یا روابط کاری
- هنگام ترک سیگار
- در حالی که به طور مکرر الکل مصرف می کنید
- هنگام مصرف برخی داروها (مانند داروهای ضد افسردگی)
ژنتیک نیز می تواند نقش داشته باشد. اگر مادر شما در دوران یائسگی با مشکلات افزایش وزن برخورد کرده است، به احتمال زیاد شما نیز ممکن است در مدیریت وزن خود با مشکل مواجه شوید.
سن، خود تغییرات زیادی در مورد وزن ایجاد می کند. هنگامی که به 30 سالگی می رسید، متابولیسم شما کند می شود. در طول این مدت، ممکن است حفظ وزن بدون ایجاد تغییر در الگوهای غذایی و عادات ورزشی دشوارتر باشد.
شرایط فقط با رسیدن به 40 و 50 سالگی کار را سخت تر می کند. این به این دلیل است که توده عضلانی به طور طبیعی کاهش می یابد در حالی که چربی بدن می تواند افزایش یابد. بدون توده عضلانی، بدن شما کالری ها را به خوبی متابولیزه نمی کند. این می تواند منجر به افزایش وزن ناخواسته شود. بنابراین یائسگی می تواند منجر به افزایش وزن شود، اما این تنها علت در این مرحله از زندگی نیست.
عوارض افزایش وزن
افزایش وزن، عواقب جدی بالقوه ای برای سلامتی شما دارد. در واقع، افزایش وزن در 40 سالگی خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش می دهد:
- سرطان پستان
- افسردگی
- بیماری قلبی
- دیابت نوع 2
همچنین، اگر قبلاً یک بیماری مزمن مانند دیابت نوع 2 یا کم کاری تیروئید دارید، افزایش وزن می تواند علائم شما را بدتر کند.
چگونه ورزش به کاهش وزن کمک می کند؟
هر چه بیشتر فعال باشید، احتمال افزایش وزن کمتری دارید. بررسی های پزشکی نشان می دهد، افرادی که فعالیت های هوازی را هر روز به مدت 10 دقیقه یا بیشتر انجام میدهند در مقایسه با افرادی که ورزش نمیکردند، سایز دور کمر کمتری داشتند و ورزش در حین کاهش وزن و همچنین پس از کاهش وزن ممکن است برای حفظ کاهش وزن بسیار مهم باشد.
ورزش به غیر از کاهش وزن مزایای دیگری نیز دارد، از جمله:
- خطر کمتر ابتلا به پوکی استخوان
- کاهش خطر ابتلا به سندرم متابولیک، حمله قلبی و سایر بیماری های قلبی عروقی
- بهبود مقاومت به انسولین
- تقویت مفاصل و ماهیچه ها
- به عملکرد خوب روده کمک می کند
- افسردگی و اضطراب را برطرف می کند
- سلامت کلی را بهبود می بخشد
انتخاب ورزش مناسب
تمرینات قدرتی یا یک برنامه ورزش مقاومتی برای کاهش وزن، به ساخت حجم عضلات و بهبود متابولیسم کمک می کند. تمرینات قدرتی به حفظ توده استخوانی نیز کمک می کند. از آنجایی که با افزایش سن، توده عضلانی خود را از دست میدهید، اگر قبلاً این کار را نکردهاید، تمرینات قدرتی را به تمرینات خود اضافه کنید. دو یا سه بار در هفته این تمرینات را انجام دهید. نمونه هایی از تمرینات قدرتی شامل وسایل وزنه برداری، دمبل، یوگا و غیره است.
ایروبیک کم تهاجمی، برای قلب و ریه های شما مفید است. به عنوان مثال، پیاده روی یکی از بهترین انتخاب ها است، زیرا می توانید آن را در هر مکان و هر زمان انجام دهید. نمونههای دیگر ورزشهای هوازی شامل شنا، دوچرخهسواری، ایروبیک، تنیس و رقص است. در بیشتر روزهای هفته، اگر نه در تمام روزهای هفته، حداقل 30 دقیقه به طور متوسط ورزش کنید.
هر زمان که می توانید، فعالیت را به برنامه خود اضافه کنید. ماشین را بشویید، با بچه ها یا نوه های خود بازی کنید، در یک بازی پینگ پنگ شرکت کنید و غیره.
سایر نکات ورزشی برای کمک به اطمینان از موفقیت قبل از شروع ورزش:
با پزشک خود در مورد یک برنامه ورزشی جدید صحبت کنید. فعالیت هایی را انتخاب کنید که از آنها لذت می برید تا به تمرینات خود ادامه دهید.
یک دوست ورزشی پیدا کنید تا به شما در حفظ انگیزه کمک کند.
کفش های مناسب بخرید و ورزش را قاطعانه شروع کنید!
دست یابی به وزنی متعادل با جراحی چاقی