چاقی و داشتن چربی بیش از حد بدن امروزه بسیار رایج است. به طوری که چاقی بیش از 1 نفر از هر 3 بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد. اما، عامل خطر تنها میزان چربی بدن نیست بلکه اینکه چه عضوی چربی بیش از حد دارد بیشتر حائز اهمیت است. طبق تحقیقات، چربی بیش از حد شکم می تواند عامل خطر بالایی در ابتلا به انواع بیماری ها باشد. در واقع، حتی افرادی که چاق نیستند اما دور کمر بزرگی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی هستند. با ما باشید تا در این مقاله به بررسی ارتباط میان چاقی و بیماری قلبی بپردازیم.
اگر چاق هستید یا چربی زیادی در ناحیه شکم خود حمل می کنید، باید به فکر تغییر و حفظ سلامت خود باشید. چرا که حتی تغییرات کوچک می تواند تفاوت بزرگی برای سلامتی شما ایجاد کند.
بیشتر بخوانید=> تاثیر چاقی بر خواب
چاقی چیست؟
چاقی به این معنی است که شما چربی زیادی روی بدن خود حمل می کنید. که این عامل می تواند به سلامتی شما آسیب برساند.
چاقی با موارد زیر مرتبط است:
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- نارسایی قلبی
- حمله قلبی
- دیابت نوع 2
- آپنه انسدادی خواب
- سرطان سینه، کولورکتال و سایر سرطان ها
- زوال عقل و بیماری آلزایمر
- افسردگی
- درد مزمن
شاخص توده بدنی
با محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) که بر اساس قد و وزن شما اندازه گیری می شود، می توانید بفهمید که چاق هستید یا خیر به طوری که BMI 25-29 به معنای اضافه وزن و BMI 30 یا بالاتر به معنای چاق بودن شماست.
اما BMI یک اندازه گیری کامل نیست و تصویر کاملی از سلامت شما ارائه نمی دهد، بلکه نحوه توزیع چربی بدن شما نیز می تواند بر خطرات سلامتی شما تأثیر بگذارد. به طور کلی، داشتن سایز کمر بیش از 40 اینچ در مردان یا 35 اینچ در زنان، می تواند نگران کننده باشد. یاد بگیرید چگونه دور کمر خود را اندازه بگیرید.
تحقیقات اخیر نشان داده است که داشتن قسمت شکمی بزرگ می تواند عواقب منفی برای سلامتی داشته باشد، از جمله احتمال ابتلا به دیابت یا بیماری قلبی و این بدون توجه به BMI شما است. دور کمر ما اغلب با افزایش سن افزایش می یابد. چربی اضافی شکم نیز می تواند ناشی از شرایط پزشکی مانند مشکلات تیروئید باشد. حتی افرادی که اضافه وزن یا چاق ندارند نیز می توانند از اثرات منفی چربی شکم برای سلامتی رنج ببرند.
چه چیزی باعث چربی اضافه بدن می شود؟
عوامل زیادی در تجمع چربی اضافی بدن نقش دارند. برای بسیاری از افراد، ترکیبی از عادات غذایی و عوامل سبک زندگی باعث افزایش تدریجی چربی بدن در طول زمان می شود. همین الگوهای ناسالم میتوانند به مشکلات دیگر مرتبط با چاقی مانند استرس و افسردگی نیز کمک کنند که به نوبه خود میتوانند خوب غذا خوردن و ورزش را دشوارتر کنند.
عوامل کلیدی مرتبط با افزایش وزن عبارتند از:
شما به مقدار زیادی غلات کامل، میوه ها و سبزیجات و پروتئین های سالم نیاز دارید. غذاهایی که بیش از 30 درصد کالری آنها از چربی های اشباع شده تامین می شود، به احتمال زیاد باعث تجمع چربی در بدن می شوند. نوشیدنیهای حاوی شکر و الکل نیز میتوانند منبع هدر رفتن کالری باشند.
به دلیل تغییرات هورمونی و متابولیسم، به ویژه پس از یائسگی (در زنان) با افزایش سن، چربی تمایل به انباشته شدن دارد. در حالی که نمی توانید پیری را متوقف کنید، می توانید وعده ها و عادات غذایی خود را همانطور که انتظار دارید این تمایل طبیعی را دارید تنظیم کنید.
بدن شما برای حفظ وزن مناسب به ورزش منظم نیاز دارد. این نه تنها شامل فعالیت های بدنی گاه به گاه (باشگاه)، بلکه حرکت در طول روز نیز می شود. نشستن برای مدت طولانی هر روز با نرخ بالاتر مرگ و میر و مشکلات سلامتی مرتبط است. وضعیتی که به عنوان “بیماری نشستن” شناخته می شود.
ژن های خاصی با چربی شکم یا چاقی مرتبط هستند. نشان داده شده است که افراد دارای این ژن ها علاوه بر احتمال بیشتری برای حمل وزن اضافی، با خطر قابل توجهی برای ابتلا به بیماری قلبی و دیابت مواجه هستند.
این عوامل نه تنها بر خلق و خوی شما تأثیر می گذارد، بلکه بر بدن شما نیز تأثیر می گذارد. تغییرات هورمونی و سایر عوامل مرتبط با استرس، افسردگی و خواب ناکافی می تواند نحوه پردازش و ذخیره چربی بدن را تغییر دهد و کاهش وزن را دشوارتر کند. این عوامل همچنین حفظ عادات غذایی سالم و ورزش را دشوارتر می کند
مشکلات مرتبط با چاقی و بیماری قلبی
انواع مختلفی از مشکلات قلبی با چاقی مرتبط هستند.
بیماری عروق کرونر
چاقی با بسیاری از عوامل خطر ابتلا به برای بیماری عروق کرونر مانند دیابت، کلسترول بالا، فشار خون بالا و سندرم متابولیک مرتبط است. با این حال چاقی خود، یک عامل خطر برای بیماری عروق کرونر (CAD) است که از تجمع پلاک کلسترول در شریانهای قلب ناشی میشود. خطر ابتلا به CAD در افراد مبتلا به چاقی “شکمی” یا “احشایی” بیشتر است.
فیبریلاسیون دهلیزی
بسیاری از مطالعات نشان داده اند که چاقی یک عامل خطر برای فیبریلاسیون دهلیزی، نوعی ریتم غیر طبیعی قلب است. در بسیاری از موارد، فیبریلاسیون دهلیزی در نارسایی قلبی دیده می شود. بنابراین، مسیرهای بین چاقی، نارسایی قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی همگی ارتباط نزدیکی با هم دارند.
نارسایی قلبی
چاقی یک عامل خطر برای نارسایی قلبی حتی در افراد بدون CAD است. افراد چاق تمایل دارند مقادیر بیشتری خون داشته باشند، که باعث میشود قلب سختتر پمپاژ کند و در طول زمان منجر به نارسایی قلبی شود. از آنجایی که قلب سختتر کار میکند، اندازه ماهیچههای آن افزایش مییابد (وضعیتی به نام هیپرتروفی). همچنین چاقی با آپنه خواب مرتبط است، که باعث مشکلات ریوی و همچنین فشار خون بالا می شود، که هر دو در نهایت می توانند منجر به نارسایی قلبی شوند.
مرگ ناگهانی قلبی
برخی از مطالعات نشان داده اند که چاقی با شانس بالاتری برای مرگ ناگهانی قلبی مرتبط است، حتی در افراد بدون CAD، نارسایی قلبی یا سایر انواع بیماری قلبی.
پیشگیری و درمان چاقی و بیماری قلبی
تغییرات کوچک تفاوت بزرگی ایجاد می کند!
بسیاری از مردم به اشتباه معتقدند که کاهش وزن باید همه یا هیچ باشد. حقیقت این است که هر ذره ای مهم است.
تحقیقات نشان می دهد که کاهش تنها 3 درصد از وزن بدن می تواند سطح گلوکز خون را کاهش دهد و کاهش 5 تا 10 درصد وزن بدن می تواند فشار خون و کلسترول شما را بهبود بخشد
مشکلات قلبی مرتبط با چاقی را می توان با کاهش وزن بهبود بخشید یا حتی برطرف کرد. یک رژیم غذایی سالم همراه با ورزش هوازی باید اولین رویکرد برای کاهش وزن باشد، اما اگر این اصلاحات در سبک زندگی موثر نباشد، جراحی چاقی (بای پس معده یا باندینگ) ممکن است یک گزینه باشد. اگر در مورد مشکلات قلبی مرتبط با چاقی سوال یا نگرانی دارید با پزشک خود صحبت کنید.