کله سیستیت مزمن چیست؟

1.7/5 - (3 امتیاز)

به التهاب ناگهانی و شدید کیسه صفرا کله سیستیت می گویند. این مشکل همراه با دردهای مکرر است و عملکرد اصلی کیسه صفرا دچار مشکل می کند. در این مقاله می خواهیم اطلاعاتی در رابطه با التهاب حاد کیسه صفرا یا همان کله سیستیت، علائم و علل و نحوه درمان آن در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.

کیسه صفرا چیست؟

کیسه صفرا یک اندام از بدن است که از لحاظ قرار گیری در زیر کبد قرار دارد. این عضو از بدن کوچک و به شکل گلابی است. از کاربردهای اصلی این عضو از بدن جمع آوری صفرای ترشح شده از کبد و انتقال آن ها به روده کوچک از طریق مجرای صفراوی است. این کار باعث می شود تا هضم چربی ها سریع تر انجام شود. جالب است بدانید که مجرای صفراوی؛ کبد، کیسه صفرا و پانکراس را به روده کوچک متصل می کند. برخی افراد دچار سنگ کیسه صفرا می شوند که همین مورد می تواند مجراهای صفراوی را مسدود کند که در این حالت فرد به مرور زمان دچار التهاب حاد کیسه صفرا یا همان کله سیستیت می شود.

علائم کله سیستیت

این بیماری دارای علائم مختلفی است که توصیه می شود در صورت مشاهده این علائم به متخصص مراجعه شود. مهم ترین علائم این بیماری درد شدید و ناگهانی در قسمت بالا و سمت راست شکم است. این درد شدید به گونه ای است که درد در قسمت های مختلف بدن مانند در شانه ی راست فرد پخش می شود. همچنین این درد به حدی است که ممکن است فرد هنگام نفس کشیدن دچار درد شود. همچنین باید بدانید که درد ناشی از کله سیستیت مزمن و پیوسته است و با گذشت چندین ساعت از بین نمی رود.

التهاب حاد کیسه صفرا (کله سیستیت)

بیشتر بخوانید=>لاپاراسکوپی کلیه جراحی درمان مشکلات کلیه

از دیگر علائم این بیماری می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تب
  • حالت تهوع و استفراغ
  • عرق کردن
  • بی میلی و بی اشتهایی
  • ورم در قسمت شکم
  • زردی پوست
  • زردی سفیدی چشم

علل بروز کله سیستیت

بروز این بیماری ممکن است علل مختلفی داشته باشد اما لازم است بدانید که در داخل کیسه صفرا مایع خاصی ترشح می شود که به آن صفرا می گویند. هنگامی که صفرا در داخل کیسه صفرا ترشح می شود از طریق مجراهای صفراوی به سمت روده ها حرکت می کنند. اگر به هر دلیلی این مجراها مسدود شوند فرد دچار کله سیستیت می شود. در اغلب موارد وجود سنگ ها در کسیه صفرا موجب مسدود شدن این مجراها می شوند. اما از دیگر علل بروز این بیماری عبارت است از:

  • وجود عفونت های باکتریایی در مجرای صفراوی
  • تورم در ناحیه لوزوالمعده یا کبد
  • پایین آمدن سطح خون رسانی به کیسه صفرا
  • لجن کیسه صفرا

عوارض بروز کله سیستیت

این بیماری مانند سایر بیماری ها دارای عوارض مخصوص خود است که همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم در صورت مشاهده علائم مربوط به آن به بهترین متخصص در این رشته شود. برخی از رایج ترین و مهم ترین عوارض این بیماری عبارت است از:

  • عفونت: اگر درون کیسه صفرا، صفرا به وجود آید و فرد دچار کله سیستیت شود ممکن است صفرای به وجود آمده عفونی شود.
  • از بین رفتن بافت کیسه صفرا: درمان نشدن این بیماری می تواند موجب از بین رفتن یا مرگ بافت های کیسه صفرا شود. این عارضه در بین عموم بسیار شایع است به ویژه در افراد مسن و افرادی که بیماری های دیابتی مبتلا هستند.
  • ترکیدن کیسه صفرا: از دیگر عوارض این بیماری ترکیدن کیسه صفرا است. در صورت ترکیدن کیسه صفرا ممکن است فرد دچار التهاب شدید عفونت و … شود.
التهاب حاد کیسه صفرا (کله سیستیت)

پیشگیری از کله سیستیت

روش های مختلفی برای پیشگیری و جلوگیری از کله سیستیت وجود دارد که در ادامه به شرح مختصری از آن ها می پردازیم. اما لازم به ذکر است که با جلوگیری از به وجود آمدن سنگ کیسه صفرا می توان از بروز این بیماری جلوگیری کرد. روش های مختلف جلوگیری از بروز بیماری کله سیستیت عبارت است از:

عدم کاهش وزن ناگهانی

 کم کردن ناگهانی وزن می تواند سنگ کسیه صفرا تولید کند. پس به همین دلیل اگر نیاز به کاهش وزن دارید بهتر است در فواصل زمانی مشخص شروع به کم کردن وزن خود کنید.

حفظ وزن متعادل

 هر شخصی با توجه به توده بدنی که دارد باید یک وزن متعادل را داشته باشد. حفظ وزن متعادل می تواند از بروز این بیماری جلوگیری کند. همچنین لازم به ذکر است که اضافه وزن می تواند موجب تولید سنگ کیسه صفرا شود.  

رعایت رژیم غذای مناسب

 از دیگر روش های موثر در جلوگیری از بروز بیماری کله سیستیت رعایت یک رژیم غذای مناسب و سالم است. بهتر است فرد از یک رژیم غذایی فیبردار و کم چربی پیروی کند زیرا غذاهای کم فیبر و پرچرب می تواند موجب بروز بیماری کله سیستیت شود.

درمان و تشخیص بیماری کله سیستیت

برای افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند چند نوع روش درمانی در نظر گرفته می شود که در ادامه به شرح مختصری از آن ها می پردازیم.

درمان اولیه

درمانی که در مراحل اولیه بروز این بیماری برای فرد در نظر گرفته می شود عبارت است از:

  • عدم خوردن و آشامیدن: این موضوع می تواند به دفع سنگ کیسه صفرا کمک کند.
  • سرم زدن: با تزریق سرم بدن فرد در مقابل کم آبی مقاوم می شود.
  • مصرف دارو: مسکن مسکن و برخی داروهای خاص به درمان این بیماری و کنترل درد بیمار کمک می کند.
  • آنتی بیوتیک: در صورتی که فرد دچار عفونت شده باشد با مصرف آنتی بیوتیک می توان از بروز هر چه بیشتر آن جلوگیری کرد.

نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است درمان های اولیه به مدت 1 هفته کارساز است و اگر این درد ادامه دار باشد باید به بیمارستان مراجعه کرد.

جراحی

برخی افراد هستند که انجام درمان های اولیه روی آن ها تاثیر نمی گذارد به همین خاطر با توجه به تشخیص پزشک فرد مجبور به انجام جراحی می شود. در برخی موارد فرد مجبور می شود که کیسه صفرا خود را به صورت کامل از بدن خود خارج کند.

انواع جراحی های کله سیستیت

بیماری کله سیستیت به سه روش انجام می شود:

  • لاپاراسکوپی کله سیستکتومی
  • لاپاراسکوپی کله سیستکتومی تک برشی
  • کله سیستکتومی باز

بیشتر بخوانید=> لاپاراسکوپی معده و کاربرد های آن

اشتراک گذاری مقاله

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Picture of دکتر میترا معنوی
دکتر میترا معنوی

فلوشیپ فوق تخصصی لاپاروسکوپی پیشرفته و چاقی

خدمات دکتر میترا معنوی

لاپاراسکوپی

جراحی چاقی

سرطان معده

سرطان روده

رسانه های اجتماعی

دکتر میترا معنوی

فلوشیپ فوق تخصصی لاپاروسکوپی پیشرفته و چاقی

عضو انجمن بین المللی جراحان چاقی آمریکا
عضو انجمن بین المللی IFSO
عضو انجمن جراحان ایران